САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

3. новембар 2020.

Поштовани,

обраћамо вам се испред Стоматолошке коморе Србије, а у вези преношења вести која се квалификује као ,,наводна”, а односи се на потенцијално заражавање прослављеног српског глумца, вирусом SARS-CoV-2 приликом стоматолошке интервенције.

Милиони пацијената у свету у време пандемије COVID-19 лечени су и лече се од стране стоматолога и није забележено да је дошло до заражавања у стоматолошким ординацијама, а то се врло помно прати. То није ни случајно, јер већ од краја осамдесетих, појавом HIV инфекције, стоматолози су схватили неопходност заштите од капљично и крвно преносивих болести, те у рутинску употребу увели су маске на лице, заштитне наочаре и рукавице!

Последњих месеци ризик од заразе вирусом SARS-CoV-2 значајно је повећан, мере заштите подигнуте су на виши ниво, што за последицу има и смањен број пацијената у ординацијама, али, што је много важније, ризик од евентуалног заражавања у стоматолошким ординацијама сведен је на најмању могућу меру.

Схватајући нашу професију као високоризичну, одавно смо научили како да наше пацијенте и себе бранимо од заражавања! Резултат вишедеценијских искустава у примени заштитних процедура довео је до става да је одлазак код стоматолога данас једна од најсигурнијих медицинских посета које можете имати! Самим тим, стоматолошке интервенције не треба одлагати да не би дошло до настанка већих проблема, односно прогресије различитих обољења зуба и усне дупље. Запуштена стања у усној дупљи могу значајно да утичу на развој тежих обољења јер вишеструко угрожавају ниво имуне одбране организма. Пад имунитета директно утиче на подложност зарази разним сезонским и другим вирусима међу којима је од великог значаја и SARS-CoV-2 вирус. То је потребно спречити благовременом санацијом усне дупље. Такође, треба размишљати и о предстојећем периоду у коме ће можда поново кретање бити ограничено и смањена доступност свих нивоа здравствене заштите.

Као група професионалаца која је најбоље упозната са општим стањем оралног здравља нашег становништва, свесни смо улоге медија у формирању друштвене свести. Обраћамо се јавности у циљу спречавања ширења непроверених вести и шпекулација које за

последицу могу угрозити свеукупно орално здравље нације, уколико се пацијенти, из страха да могу да се у ординацијама заразе вирусом SARS-CoV-2 не би јављали својим стоматолозима. Сигурни смо, да су пацијенти далеко више изложени могућношћу заразе Корона вирусом у току свакодневних активности, него приликом стоматолошких интервенција које се обављају уз примену свих препоручених мера заштите у контролисаним клиничким условима.

Уз жељу да наставимо и надаље да комуницирамо прецизно и истинито, имајући у виду истинито обавештавање и здравље нације као први приоритет, захваљујемо се на објављивању нашег реаговања.

Стоматолошка комора Србије