Питања везана за упис у Именик СКС

19. јун 2014.

П.: Да ли је за упис у Именик СКС потребно доставити потврде из суда и из МУП-а, да нисам осуђиван и да против мене нису покретани кривични поступци?

О.: Не, то није потребно, када подносите Захтев за упис у Именик СКС, само у случају када подносите Захтев за издавање лиценце. (А Захтев за издавање лиценце може поднети само запослено лице, које обавља стоматолошку здравствену делатност, тј. рад са пацијентима)

 

П.: У случају губљења лиценце или Решења о упису у Именик СКС, да ли постоји могућност да ми се поново изда?

О.: Наравно, издаће Вам се дупликат наведених докумената. Потребно је да доставите Изјаву, својеручно потписану, и да доставите доказ о уплати новчаних средстава, неопходних за поновно издавање потребних докумената. (200 рсд за решење и 1000 рсд за лиценцу)

 

П: Да ли могу да се упишем у Именик СКС као незапослен доктор стоматологије?

О: Упис у Именик СКС је прописан и за докторе стоматологије који нису запослени.
Доктори стоматологије, чланови Стоматолошке коморе Србије, који нису запослени нису у обавези да плаћају чланарину.
Искуство је показало да је члановима СКС, који нису запослени, касније много брже издавање потребних решења, потврда и сл. од СКС.

 

П: Да ли могу да се упишем у Именик СКС док сам на стручном стажу?

О: Наравно. Доктори стоматологије који су настажу могу се уписати у Именик СКС и као и незапослени не плаћају чланарину.

 

П: Колика је уплата за упис и колика је чланарина и како се уплаћује?

О: Износ за упис је 1000 дин. и уплаћује се на рачун одговарајућег огранка. Износ чланарине је 5 еура у динарској противвредности и уплаћује такође се на рачун одговарајућег огранка. Први корак сваког доктора стоматологије у вези са комором је упис који се врши у огранку ком стоматолог припада по месту рада.Бројеве рачуна огранака СКС погледајте овде.

 

П: Живим у Београду, а радим у приватној пракси у Панчеву. Где треба да се упишем?

О: Треба да се упишете у Огранак за АП Војводину.

 

П: Уписана сам у један Огранак СКС, а ускоро ћу почети да радим на територији другог огранка СКС. Која документа треба да приложим?

О: Стручна служба огранка у који сте тренутно још уписани, Ваш  захтев за испис из тог и упис у одговарајући огранак, оверене фотокопије докумената као основу за премештање у други огранак и потребне обрасце коморе службеним путем уз Вашу целокупну документацију доставља стручној служби огранка у који се премештате. (нпр. до сад сте живели и радили у Крагујевцу и уписани сте у Огранак за западну и централну Србију, а ускоро почињете  да радите у Врању. Обраћате се служби Огранка за западну и централну Србију која целокупну Вашу документацију доставља служби Огранка за југоисточну Србију и КиМ.)

 

П:Како и у којем року треба да пријавим промене у вези са својим статусом у комори?

О: Све промене које се тичу личних података, радног статуса и сл. здравствени радници су дужни да пријаве надлежној комори у року од 30 дана и тада подносе и оверену фотокопију докумената који доказују насталу промену.